Gemeenten gebruiken Business Intelligence (BI) niet goed). De reden hiervoor is gewonnen data die niet wordt ingezet ter verbetering van prestaties en een slechte samenwerking tussen verschillende gemeenten. Dit blijkt uit onderzoek van IT-dienstverlener Solipsis.
Het onderzoek is gehouden onder 29 gemeenten van verschillende groottes. Onder deze deelnemende gemeenten geeft 76 procent aan dat zij op de hoogte zijn van de gebruikte technieken en dat voortgangen gemeten worden door middel van kritische prestatie indicatoren (KPI’s). Ondanks deze metingen is Business Intelligence slechts bij een derde van de gemeenten onderdeel van de informatie-infrastructuur.
Beleving
De software die gebruikt wordt door de gemeentemedewerkers wordt door hen veel lager gewaardeerd dan door de makers. Zo geven de makers van de software aan voor 100 procent tevreden te zijn. In het geval van het gemeentepersoneel ging het maar om 37 procent. Gegevens die worden gewonnen zijn vooral afkomstig uit de afdelingen financiën en personeelszaken. Primaire domeinen waaronder sociale zaken, publiekszaken en klantcontactcenter blijven daarin achter.
“Uit het onderzoek komt duidelijk naar voren dat veel gemeenten nog moeite hebben met het vaststellen van de juiste KPI’s waardoor de juiste stuurinformatie ontbreekt. Bovendien is nog een aantal primaire domeinen waar grote besparingen zijn te realiseren onderbelicht’’ aldus Goossen de Bruin, Directeur Solipsisgroep.
Samenwerken
Een punt van verbetering is de samenwerking tussen de verschillende gemeenten. Gemeenten geven zelf dit verbeterpunt aan. Bijna 70 procent van de respondenten geeft aan dat een betere samenwerking een positief effect kan hebben op besparingen. ‘’Gemeenten zijn geen concurrenten van elkaar en gaan in de dagelijkse praktijk collegiaal met elkaar om”, verklaarden de onderzoekers van Solipsis tegenover Computable. “Dit bleek ook bij het uitvoeren van dit onderzoek. Een ruime meerderheid van de ondervraagden is geïnteresseerd in een samenwerkingsvorm met andere gemeenten. In de praktijk zijn er al voorbeelden van samenwerkingsvormen tussen verschillende gemeenten.” Deze besparingen worden volgens 73 procent van de gemeenten ook vooruit geholpen dankzij de inzet van Business Intelligence.