In het World Payments Report 2017, dat is opgesteld door Capgemini en BNP Paribas, wordt voorspeld dat de wereldwijde digitale betalingen in 2020 met 10,9 procent stijgen naar 726 miljard transacties. Ook de Nederlandse digitale dienstverleners moeten zich gaan voorbereiden op de dataexplosie die ontstaat door de toenemende vraag naar digitale betalingen. Doen ze dit niet, dan kunnen deze organisaties de betaalpieken in de toekomst niet opvangen en loopt de Nederlandse economie schade op, dat stelt Eleni Coldrey, Business Development Director EMEA bij Equinix, het wereldwijde interconnectie- en datacenterbedrijf.
Op dit moment staat Canada nummer één op de lijst van cashloze economieën, gevolgd door Zweden en het Verenigd Koninkrijk, zo blijkt uit onderzoek van Forex Bonuses. Digitale betalingen vereisen een samenwerking tussen beheerders van (mobiele) netwerken, financiële instituties, kaartnetwerken, retailers en anti-fraude diensten. “Dit is een zeer complex proces en nu al deze componenten samenkomen, moeten digitale dienstverleners hun traditionele IT-systemen herinrichten om een oplossing te vinden voor het toenemende dataverkeer en de stijgende behoefte aan samenwerking,” zegt Coldrey. De voorspelling is dan ook dat in 2020 de directe interconnectie met financiële dienstverleners voor digitale betalingen groeit met 38 procent onder bedrijven en 34 procent onder dienstverleners.
Managen van piekperiodes
“Het verbeteren van de IT-infrastructuur voor betalingen betekent een stevige economische impuls”, zegt Coldrey. Een goed voorbeeld is het managen van dataverkeer tijdens piekperiodes. Als digitale betalingen tijdens grote verkoopevenementen zoals Kerstmis en Sinterklaas soepel verlopen, kan dit een hoogtepunt in de verkopen betekenen voor een digitaal retailbedrijf. Als deze piekperiodes niet goed worden gemanaged, kan dit bedrijven grote problemen opleveren, zoals trage laadtijden van advertenties, websites en analytics-tools waarmee consumentenverzoeken worden verwerkt. “Als hun ervaring wordt belemmerd door langzaam ladende webpagina’s haken klanten af en mist de retailer omzet. Ook kunnen retailers zo de kans missen om relevante advertenties te plaatsen en een potentieel nieuw publiek”, aldus Coldrey.
De visie van DNB
De oproep van Equinix volgt op de publicatie van het rapport ‘Visie op Betalen 2018-2021’ van De Nederlandsche Bank (DNB). Het stimuleren van innovatie, het bevorderen van een robuuste elektronische betaalinfrastructuur en het werken aan een optimaal functionerende chartale keten zijn de drie speerpunten die DNB voor de komende jaren hanteert. Wanneer de Nederlandse digitale dienstverleners zich hier ook focussen, kan de overdracht en verwerking van gegevens efficiënt verlopen en beïnvloeden latency-problemen de klantervaring niet negatief.