Binnenkort kan iedereen gebruikmaken van de alwetendheid van IBM’s supercomputer Watson. Had de Watson in 2011 nog de omvang van een transformatorhuisje, dat is inmiddels teruggebracht tot het formaat van drie pizzadozen op elkaar. De kleine Watson kan nu gemakkelijk worden bijgeplaatst in datacenters en beschikbaar gemaakt als clouddienst.
Watson gebruikt ongestructureerde data uit allerlei bronnen, zoals woordenboeken, nieuwssites en wetenschappelijk publicaties. De supercomputer onderscheidt zich van zijn soortgenoten door zijn capaciteit om te leren. Andere supercomputers beperken zich over het algemeen tot het maken van supersnelle berekeningen. IBM wil apps gaan ontwikkelen, die gebruikers op hun telefoon kunnen installeren. Zo kunnen ze vanaf hun smartphone vragen stellen aan Watson. Het is niet zo dat de supercomputer in een keer alles weet, hij moet als het ware worden getraind. Zo is er een idee voor een app, de ultimate guide to New York City. Hiervoor wordt Watson gevuld met gemeentelijke, federale, toeristische en commerciële databases, om vragen te kunnen beantwoorden als: ‘wat is het gemiddelde inkomen van dit huizenblok, gecorreleerd aan de woz-waarde over de afgelopen tien jaar?’
Ideeën voor apps
In februari vroeg IBM tijdens het Mobile World Congress in Barcelona app-ontwikkelaars om met ideeën te komen voor mogelijke toepassingen van Watson. Afgelopen maandag maakte IBM de 25 beste app-ideeën bekend. Hiervan zullen er drie worden ontwikkeld. Voor het gehele project heeft IBM 100 miljoen euro gereserveerd. Een deel van dit geld is al geïnvesteerd in Fluid. Dat is een app voor outdoorkledingbedrijf The North Face, die wandelaars adviseert over de juiste uitrusting bij bepaalde condities, gebaseerd op productdata, gebruikersbeoordelingen en expertwebsites.
Toekomst
Een jury van IBM gaat alle ideeën voor apps de komende maanden beoordelen. Op 30 mei wordt bepaald welke drie ideeën ook echt gaan worden ontwikkeld. Het is de vraag hoe lang Watson voorloper blijft. Volgens experts is het soort cognitieve technologie dat Watson gebruikt binnen niet al te lange tijd mainstream en zal het kunnen draaien op allerlei devices.
Bron: NewScientist
Beeld: Watson deed in februari 2011 mee aan de Britse spelshow Jeopardy! Daar speelde hij tegen de twee beste spelers uit de geschiedenis van het programma: Brad Rutter en Ken Jennings. Watson won glansrijk. De eindstand van de driedaagse competitie was: Watson: $77.147, Jennings: $24.000 en Rutter: $21.600.