Experts zijn het erover eens: de robot zal ons dagelijks leven gaan domineren. Alleen over wanneer en in welke mate verschillen ze van mening. Dat blijkt uit een peiling van het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew onder 1.896 experts.
De robotisering zal grote gevolgen hebben voor een aantal sectoren, zoals de gezondheidszorg, transport en logistiek en de bouwsector. De experts zijn zeer verdeeld over wat dit zal betekenen voor de werkgelegenheid. De helft (48%) van hen ziet een toekomst waarin robots grote aantallen werknemers overbodig zullen maken. Dit zal volgens hen leiden tot inkomensongelijkheid, een relatief grote structurele werkloosheid en als gevolg hiervan verstoringen in de sociale orde.
Meer banen?
De andere helft van de experts (52%) verwacht dat de technologie niet meer banen zal verdringen dan dat het zal creëren in 2025. Er zullen arbeidsplaatsen worden ingevuld door robots in plaats van door mensen, maar de menselijke vindingrijkheid zal ook voor nieuwe banen zorgen, zo verwachten zij. Hun belangrijkste argument hiervoor is dat technologie door de geschiedenis heen eerder een banenmotor dan -vernietiger is geweest. “Technologie zal banen blijven verstoren, maar er is een grote potentie voor het scheppen van nieuwe banen. Toen we een wereldbevolking hadden van een paar honderd miljoen mensen waren er honderden miljoenen banen. Hoewel er altijd werklozen zijn geweest. Toen de wereldbevolking naar een paar miljard mensen groeide, waren er miljarden banen”, zegt Jonathan Grudin, hoofdonderzoeker bij Microsoft.
Een vrees die wel breed wordt gedragen onder de deskundigen is dat onderwijsinstellingen mensen niet adequaat zullen voorbereiden op de arbeidsmarkt van de toekomst.
Met name in de transport en logistiek zien deskundigen een grote potentie voor robots. Denk hierbij aan zelfrijdende auto’s en de automatisering van distributiecentra. Het zou wel eens tot gevolg kunnen hebben dat het beroep van vrachtwagenchauffeur zal verdwijnen.