Artsenvereniging VvAA en het bedrijf FocusCura slaan de handen ineen om begin 2015 duizend huisartsen te voorzien van een virtuele spreekkamer. Hiermee kunnen patiënten voortaan op afstand geholpen worden door hun huisarts.
Via een videoverbinding kunnen patiënten voortaan vanuit huis de huisarts bezoeken. Het wordt onder andere mogelijk om online een uitslag te bespreken en een controlegesprek te voeren. Het moet ook mogelijk worden om online een thuismeting te doen. Nu nog moet de huisarts daarvoor naar de patiënt toe of de patiënt naar de huisarts. Door dit te digitaliseren bespaart dat zowel voor de arts als de patiënt veel tijd.
Hoe werkt het?
Bij het maken van afspraken voor een consult op afstand neemt de huisarts het initiatief. De dokter stuurt de patiënten per e-mail een uitnodiging met daarin een link. Wanneer de patiënt de link opent, komt hij op een website met een virtuele wachtkamer. “Je ziet dan ook een soort wachtkamer, zodat je weet dat je nog niet aan de beurt bent”, meldt Daan Dohmen, directeur van FocusCura aan NU.nl. Wanneer de patiënt aan de beurt is voor zijn of haar consult, wordt er een videoverbinding gestart en begint het gesprek met de arts. Tijdens dit gesprek kunnen foto’s, MRI-beelden en uitslagen worden getoond. Daarnaast is het voor de arts ook mogelijk om een derde persoon, bijvoorbeeld een familielid, te betrekken in het gesprek. Een randvoorwaarde voor het experiment is dat het vooral voor ouderen simpel moet zijn.
Veiligheid
FocusCura meldt dat de virtuele spreekkamer veilig is. Zo worden er geen gegevens opgeslagen en is de patiënt alleen bij de arts bekend. De videoverbinding loopt niet via een centrale server, maar rechtstreeks tussen de arts en de patiënt. Daarbij is de inhoud van het gesprek versleuteld. Ook worden er voor de verbinding geen internetstandaarden gebruikt, maar een gesloten technologie die ontwikkeld is door een Amerikaanse partij. De virtuele spreekkamer zal daarnaast zeer regelmatig getoetst worden op veiligheid.