MKB’ers kunnen vanaf de tweede helft van dit jaar terecht bij het NL Ondernemingsfonds. Hierdoor moet het voor bedrijven makkelijker worden een financiering te krijgen. Een broodnodige innovatie. Wie zegt trouwens dat de grootbanken niet innovatief zijn?
Veel midden- en kleinbedrijven krijgen nauwelijks meer een financiering bij de banken. Althans, we kunnen rustig zegge dat het er sinds eind 2008 niet gemakkelijker op is geworden. Om die reden zijn er al diverse initiatieven in het leven geroepen, maar bepaald niet allemaal succesvol. Maar het aantal nieuwkomers blijft toenemen. Zo kunnen ondernemers vanaf de tweede helft van dit jaar (ook) terecht bij NL Ondernemingsfonds voor een financiering. Dit nieuwe investeringsfonds is een samenwerkingsverband tussen institutionele beleggers en banken. In goed overleg leveren beide partijen een bijdrage voor het vergeven van krediet.
Door de economische crisis is het voor ondernemers lastig om een financiering te krijgen voor bijvoorbeeld investeringen in innovaties. De drie grootbanken ING, ABN Amro en Rabobank hebben daarom samen met institutionele beleggers MN en Syntrus Achmea, vermogensbeheerder Robeco en beursbedrijf Euronext Amsterdam besloten de koppen bij elkaar te steken.
Mocht een bedrijf geïnteresseerd zijn in het krijgen van een financiering, dan kan hij deze dus bij de eigen vertrouwde bank aanvragen. Via NL Ondernemingsfonds moet het voor bedrijven makkelijker worden om een financiering te krijgen.
Zijn er ook voorwaarden? Uiteraard. De banken en de institutionele beleggers verstrekken alleen leningen van minimaal tien miljoen euro. De leningen die zij verstrekken zijn bovendien alleen bedoeld voor bedrijven met een omzet van meer dan 25 miljoen euro. In een later stadium is het mogelijk dat ook kleinere ondernemingen bij het investeringsfonds aan kunnen kloppen, maar in eerste instantie richt het fonds zich dus alleen op de grotere MKB’ers. Maar het eerste begin is daar.
Het nieuwe investeringsfonds heeft als voornaamste doel het bedrijfsleven op financieel gebied te ondersteunen. Op deze manier moeten bedrijven hun groeiplannen ook daadwerkelijk uit kunnen voeren. Door de herstellende economie stijgt de vraag naar krediet. Het NL Ondernemingsfonds moet de komende vijf jaar dan ook uitgroeien tot een omvang van één miljard euro. Een nobel streven, waar we met z’n allen hopelijk nog veel plezier van beleven. Het aardige is natuurlijk dat deze innovatie uit de bancaire wereld ontsproten is. Zie je wel, de heren kunnen het wel.
Dennis Mensink, uitgever Fambizz.nl