Op de dag dat DigiD 10 jaar bestaat, heeft de overheid heeft verschillende verbeteringen doorgevoerd om het systeem makkelijker en veiliger te maken. Voortaan is het eenvoudiger om een wachtwoord te herstellen, is de interface gebruikersvriendelijker en krijgt de gebruiker een e-mail wanneer er instellingen zijn gewijzigd.
De mogelijkheden van DigiD zijn in de afgelopen jaren flink gestegen. In eerste instantie was het systeem geschikt om belastingaangifte te doen, maar inmiddels is het mogelijk om studiefinanciering aan te vragen, pensioenoverzichten te bekijken, zaken af te handelen met het UWV en kunnen ook steeds meer gemeentelijke zaken met de online inlogcode worden geregeld. Maar naast de positieve ontwikkelingen ging er ook een hoop mis in het afgelopen decennium.
Problemen
Inlogcodes van 150 mensen kwamen eerder dit jaar in handen van de verkeerde mensen. De slachtoffers zijn woonachtig in Amsterdam Zuidoost. De inlogcodes werden aangevraagd door criminelen die vervolgens de briefen met nieuwe inlogcodes onderschepte. Met de inlogcodes waren zij vervolgens in staat om rekeningnummer te veranderen. Ook bleek een aantal jaar geleden het bedrijf achter DigiD te zijn gehackt. Verbindingen die eerder als veilig werden geacht bleken dat niet te zijn. De meeste klachten kwamen voort uit de omslachtigheid van het systeem. Een nieuw wachtwoord of gebruikersnaam moest via brief worden gecommuniceerd naar de gebruiker. Dit duurde vaak enkele dagen. Inmiddels is het brieven-systeem vervangen door sms.
Nieuw systeem
Dit jaar is er een recordaantal keren ingelogd op DigiD. Maar liefst 110 miljoen keer werd de digitale overheidsdienst gebruikt. Om te zorgen dat de gebruikerservaring van al deze mensen erop vooruit gaat werkt Logius, de dienst die verantwoordelijk is voor het beheer en de ontwikkeling van overheidsapplicaties, momenteel aan een nieuw systeem. Het paradepaardje van dit systeem is een inlogcode die gebruikt kan worden voor alle mogelijke diensten. Daaronder vallen niet alleen overheidsdiensten maar ook bankzaken en webwinkels. Wanneer dit nieuwe systeem in gebruik gaat is nog onbekend.