Er is een nieuw platform voor product-softwarebedrijven sinds enkele dagen actief: www.dutchsoftware.nl. Initiatiefnemer Ben Alfrink zegt dat het platform ‘nog het nodige kan toevoegen wat betreft toegankelijkheid en transparantie’.
De initiatiefnemer zegt in een interview dat hij zich al geruime tijd verbaast over de gebrekkige transparantie van de softwaremarkt. “En dat terwijl ISV’s met elkaar al vele jaren het snelst groeiende segment binnen de ICT vormen, onder meer dankzij internationale expansie. Het is onze doelstelling om met dit platform de branche niet alleen te verbinden, maar ook te versterken door kennisdeling en samenwerking gemakkelijker te maken.”
Kennisnetwerk voor ISV’s
“De website van Dutch Software is nu nog niet meer dan een presentatie van Nederlandse productsoftwarebedrijven, maar later zal het platform uit moeten groeien tot een kennisnetwerk voor ISV’s”, zegt Ben Alfrink. Hij ziet een rol weggelegd voor een onafhankelijk initiatief, naast het bestaande Software VOC. “Ik wil samenwerking op termijn niet uitsluiten, maar op dit moment denk ik dat Dutch Software wel het nodige kan toevoegen wat betreft toegankelijkheid en transparantie.”
Niet transparant
Hij vertelt dat het voor veel bedrijven een aanzienlijke drempel oplevert om lid te worden van Software VOC, aangezien men eerst lid moet worden van Nederland ICT. “Daarnaast is Software VOC totaal niet transparant. Voor buitenstaanders is het bijvoorbeeld niet goed te achterhalen welke bedrijven eraan meedoen. Bij ons staan op dit moment ruim honderd bedrijven geregistreerd, met uitgebreide informatie per bedrijf, waar op de ledenlijst van Nederland ICT alleen bedrijfsnamen staan.” Alfrink vertelt dat de bezoekers van Dutch Software kunnen zoeken en filteren op diverse bedrijfssectoren of het type oplossingen.
De bedrijven die op de nieuwe website staan, zijn door de medewerkers zelf verzameld. Het principe werkt dus niet op basis van een lidmaatschap. Het verdienmodel komt dan ook niet vanuit de vermeldingen op de website, maar zal gelegen zijn vanuit de opbrengsten van kennisbijeenkomsten die georganiseerd worden.