De nieuwe iPhone6 zorgde zoals gebruikelijk weer voor veel media-aandacht. Speciale aandacht ging er deze keer uit naar de gezondheidsapps. Zeker in combinatie met andere gadgets kun je op de iPhone van alles monitoren: je hartslag, je suikerspiegel, de hoeveelheid calorieën die je verbrandt, je eetpatroon – noem maar op. Het lijkt misschien allemaal nieuw en vooruitstrevend, maar in de zorg worden dit soort tools al op veel grotere schaal toegepast.
Telemonitoring en telezorg (e-Health) zijn geen gadgets meer. Langzamerhand wordt e-Health binnen steeds meer disciplines toegepast. Zo werkt bijvoorbeeld U-center met een online behandelportaal. Van het traject dat doorgaans veertien weken duurt, vindt de tweede helft op afstand plaats. De patiënt wordt gevraagd blogs te schrijven en op gezette tijden uitgenodigd voor videochats met de therapeut. Daarnaast worden ook nog face-to-face gesprekken en groepssessies aangeboden. ‘Blended therapy’ wordt dat genoemd. Volgens Albert Hietink, CEO van de kliniek, is dat ook een van de succesfactoren van de eHealth-oplossing. “Groot voordeel van bloggen is dat de patiënt zelf kan kiezen wanneer hij iets opschrijft. Logischerwijs is dat op het moment dat hij angst of behoeftes ervaart. Hij hoeft dan niet te wachten tot hij weer een sessie met de therapeut heeft.”
E-health als middel
Hietink plaatst ook een kritische noot. “Er zijn veel kant-en-klare producten, vaak goede oplossingen. Maar als geïntegreerd onderdeel van het totale behandelplan zijn er nog maar bar weinig oplossingen.” Volgens hem dienen zorginstellingen eHealth anders te benaderen. “Het wordt nu nog te vaak als doel gezien. Organisaties voelen zich haast gedwongen om bepaalde onderdelen van het proces te digitaliseren en besluiten dan maar om een bepaald proces te digitaliseren. De vraag zou echter niet moeten zijn: ‘Wat kan ik met eHealth doen?’, maar ‘Hoe bereik ik hetzelfde doel nog beter, effectiever en kostenefficiënter?’ Om de zorgkosten beheersbaar te houden, hebben zorgaanbieders naar mijn mening de taak eHealth meer en slim in te zetten om zo kostenverlagend te werken.”
Voor- en tegenstanders
Ook met betrekking tot de iPhone zijn de reacties verdeeld. Critici zoals sportsocioloog Koen Breedveld zetten vraagtekens bij de privacy. “Want wat doet Apple eigenlijk met alle verzamelde gegevens?” Tegelijkertijd zorgen gezondheidsapps wel voor veel meer bewustwording. En ach, het is natuurlijk ook gewoon leuk.