Aanstaande donderdag stemt het Europese Parlement over een nieuwe wet omtrent zoekmachines. Volgens deze wet mogen zoekmachines hun eigen commerciële diensten niet langer promoten. Vooral Google zal worden getroffen door deze nieuwe wet vanwege hun sterke concurrentiepositie.
Vanuit Europa zijn er al eerder commentaren geweest over de te hoge machtspositie van Google. Het parlement kan Google niet direct dwingen de diensten op te splitsen. Door middel van deze wet lijkt dat doel indirect verwezenlijkt te kunnen worden. In Europa gaat 90 procent van de zoekopdrachten via Google, in de VS is dat percentage 68 procent.
Strijd tegen Google
Al vier jaar lang loopt er een onderzoek tegen de internetgigant. Reden daarvoor is de machtspositie en het voortrekken van de eigen diensten. Naast officiële instanties richten ook concurrenten hun pijlen op Google. Het gaat deze concurrenten niet alleen om de machtspositie van Google, maar ook om de niet transparante werkwijze die gehanteerd wordt. De anti-Googleclub genaamd Fairsearch kent leden als Microsoft, Nokia en Oracle.
Afhankelijkheid
De totale omzet van online advertenties bestaat voor 43 procent uit opbrengsten van advertenties bij zoekresultaten. In 2013 behaalde Google een jaaromzet van 55 miljard dollar. De Europese tak had daar een groot aandeel in. Groot Brittannië alleen al was goed voor 10 procent van de totale omzet. Zelf vindt Google dat er al genoeg aanpassingen zijn gedaan aan hun zoekmachine om Brussel tegemoet te komen. Zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om naamsvermeldingen in de zoekmachine te laten verwijderen.