Een unicum tijdens de WK-wedstrijd tussen Frankrijk en Honduras: voor het eerst werd een doelpunt op een WK toegekend door tussenkomst van doellijntechnologie.
Aanvankelijk schoot de Franse aanvaller in de aanval die leidde tot de 2-0 op de paal, maar via de keeper stuiterde de bal toch de goal in. Doordat de keeper er nog een hand achter kreeg, was het lastig met het blote oog te signaleren of de bal inderdaad de lijn had gepasseerd. De Hondurese protesten bij het toekennen van de goal door de scheidsrechter waren dan ook begrijpelijk, maar de scheidsrechter had het wel degelijk goed ‘gezien’.
Signaal naar scheidsrechter
Het in Duitsland ontwikkelde systeem GoalControl stuurde namelijk een signaal (versleuteld via encryptie) naar het horloge van de scheidsrechter met de melding ‘GOAL’. Duidelijke zaak dus. Het systeem, dat door wereldvoetbalbond FIFA werd verkozen boven drie andere technologieën (GoalRef, Cairos en Hawk-Eye), werkt met in totaal veertien hogesnelheidscamera’s, verdeeld over beide doelen. Deze registreren beelden met een snelheid van ongeveer vijfhonderd foto’s per seconde.
Minieme foutmarge
Het systeem heeft een afwijking van maximaal een halve centimeter, ruim binnen de door FIFA gehanteerde marge van 1,5 centimeter. Nog altijd niet foutloos dus, maar nog altijd vele malen beter dan het menselijke waarnemingsvermogen. Overigens is de invoering van doellijntechnologie in volkssport nummer één rijkelijk laat. Andere sporten, zoals tennis, cricket en snooker maken al gebruik van apparatuur om onduidelijkheden tijdens wedstrijdsituaties op te kunnen helderen.