De branchevereniging ICT Nederland maakt zich zorgen over de Wet Computercriminaliteit III, ook wel de terughackwet genoemd. Deze houdt in dat de Nederlandse politie buitenlandse computers mag hacken. De wet werd vorige week naar de Tweede Kamer gestuurd.
De branchevereniging zegt dat de Nederlandse overheid zich ‘achter de digitale dijken terugtrekt’ en noemt de bevoegdheid van de politie om grenzeloos te hacken ‘verbazingwekkend’.
Aanval in plaats van verdediging
ICT Nederland licht toe: “In plaats van informatie over kwetsbaarheden te stimuleren, gebruikt de overheid de informatie om zelf te hacken. En in plaats van internationale samenwerking te bevorderen, geeft de overheid de politie de bevoegdheid om ook buiten Nederland in te breken op systemen. Deze houding staat haaks op de rol die Nederland voor zichzelf ziet als aanjager van cyberdiplomatie.”
Knooppunt onder druk
Daarnaast gaat de vereniging in op de essentiële positie van ons land: “Nederland is een belangrijk knooppunt voor internetverkeer, een aantrekkelijke vestigingsplaats voor ICT-bedrijven en heeft de potentie om proeftuin voor nieuwe ICT-toepassingen te worden. Vertrouwen in ICT is essentieel om deze positie te behouden.”
Gezichtsverlies
Behalve dat ICT Nederland iets te zeggen heeft over de overheid en de vrijheden die het de politie geeft, vindt de branchevereniging dat de wet Nederland ongeloofwaardig maakt. “Nederland kan niet zomaar pleiten voor internationale samenwerking, om vervolgens op eigen houtje in te breken op systemen als die samenwerking haar niet snel genoeg gaat.”
De wet staat al sinds 2013 in de steigers. Sindsdien zijn er aan de wet wel een aantal dingen veranderd, zoals het apart strafbaar stellen van de heling van computergegevens. Ook is de ontsleutelplicht geschrapt, welke inhield dat verdachten hun eigen beveiligde gegevens moesten vrijgeven.