Lange tijd hadden aanbieders van telefonie een monopolie. KPN was lange tijd enig aanbieder in ons land en ineen land als Amerika was tot 1980 AT&T de enige provider van vaste telefonie. Om concurrentie te bevorderen is in Nederland, en vrijwel alle andere landen, de telecommarkt gereguleerd. In ons land was de OPTA hiermee belast en tegenwoordig de ACM.
Door de markt open te breken en nieuwe toetreders op bestaande infrastructuur toe te laten, is de concurrentie enorm toegenomen. DSL providers kunnen ADSL en VDSL aanbieden over het netwerk van KPN, zonder dus een eigen DSL netwerk te hoeven aanleggen. Hetzelfde geldt nu voor glasvezel. Providers als Online.nl, Tele2 en Scarlet bieden DSL en glasvezel aan over het netwerk van KPN. Voor de consument dalen prijzen zo en wordt er geïnnoveerd. Deze regulering gold tijden lang als pure noodzaak maar nu lijken zaken te veranderen.
De markt voor DSL en glasvezel is gereguleerd, maar die voor de kabel niet. De afgelopen jaren is meerdere keren geprobeerd de kabel open te breken maar iedere keer zonder succes. De kabelaars hebben in Nederland stuk voor stuk een monopolie op deze kabel. In een gebied waar UPC diensten levert, kan geen enkel ander bedrijf diensten over die kabel leveren. Hetzelfde geldt voor Ziggo. En sinds bekend werd dat UPC en Ziggo fuseren en er dus een enorme kabelaar ontstaat met landelijke dekking ontstaat er tegelijkertijd een grote monopolist.
KPN trekt nu aan de bel en wil na jaren regulering nu deregulering. Het bedrijf stelde hiervoor een zogenaamde ‘position paper’ op. En KPN lijkt gelijk te hebben. Met de regulering die KPN te voorduren heeft gehad en de kabelaars niet, ontstaat oneerlijke concurrentie. KPN wil daarom nu tarieven laten vastzetten voor minimaal vijf jaar. Gedurende die vijf jaar zal de ACM de markten opnieuw analyseren en daarin rekening houden met het wholesale aanbod, om te komen van een situatie met ex-ante regulering naar een situatie met alleen ex-post, het ‘algemene’ mededingingsrecht.
Een inhoudelijke reactie van de ACM ontbreekt nog maar vooralsnog lijkt KPN de vinger op de zere plek te leggen. Nu DSL het steeds vaker aflegt van de kabel en glasvezel nog maar in relatief weinig huishoudens ligt, is de kabel een serieuze concurrent voor KPN. Een concurrent die door overheid geen strobreed in de weg wordt gelegd. Tijd voor deregulering? Of juist extra regulering voor de kabel?