Lodewijk van Asscher, minister van werk, organiseert over twee weken een congres over de invloed van de robotisering op de arbeidsmarkt. Cijfers of exacte voorspellingen over de invloed op de arbeidsmarkt kunnen nog niet gegeven worden. Speculaties zijn er wel volop.
Door robotisering verdwijnt op grote schaal werkgelegenheid. Zo verdwenen in China eerder al miljoenen banen door de robotisering. Ook het streven van president Obama en de Amerikaanse regering, die al een paar jaar proberen om de productie uit China weer naar de VS te halen, helpt niet bij aan het behouden van banen in Azië. Ook in Nederland zijn bedrijven bezig met het terughalen van de productie, ook wel reshoring genoemd. Door het stijgen van de loonkosten en energieprijs wordt het voordeliger om de productie weer naar eigen land te halen. Zo haalde Philips een fabriek voor scheerapparaten weer terug uit China. De fabriek is nu gerobotiseerd en gevestigd in Drachten. En Philips is hier niet de enige in; meerdere bedrijven zijn bezig met reshoring.
Nederlandse overheid loopt achter
Volgens de Tilburgse hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen loopt de Nederlandse overheid enorm achter op het gebied van robotisering. “De overheid begint er nu pas echt over na te denken. Dat is heel laat en er is geen visie. De Nederlandse overheid is de afgelopen jaren gefixeerd geweest op de WW en het ontslagrecht. Maar de aandacht had moeten liggen bij kansen voor nieuwe soorten werk. Door technologie, of werk dat weer terugkomt. ”
Vernieuwing onderwijs noodzakelijk
Volgens Wilthagen had de overheid ook allang begonnen moeten zijn met de vernieuwing van het mbo. Zo voorziet hij dat werknemers met een middelbare beroepsopleiding hun baan zullen kwijtraken door de robotisering. Zowel in het onderwijs, de zorgsector als op kantoren. Uit eerder Amerikaans onderzoek blijkt ook dat maar een kwart van de werknemers met een mbo-opleiding zichzelf weet te upgraden naar een hogere functie en hierdoor dus ook na het verdwijnen van hun baan een nieuwe baan weet te vinden. Niet alleen werknemers met een middelbare beroepsopleiding kunnen banen kwijtraken door automatisering, ook hogeropgeleiden lopen deze kans. Zo verwacht econoom en oud-PvdA-staatssecretaris Rick van der Ploeg dat de robotisering ook invloed gaat hebben op de werkgelegenheid van artsen, accountants, advocaten en notarissen.
Of robots daadwerkelijk banen gaan overnemen is nog maar de vraag. De kans is groot dat in bepaalde sectoren werkgelegenheid zal verdwijnen, maar de vraag zal tegelijkertijd toenemen op andere vlakken. Een robot vervangt immers geen mens van vlees en bloed en er zal altijd iemand nodig zijn om de robot te besturen.