Voor Nederlandse werknemers is er onduidelijkheid over de opleidingsmogelijkheden die hun werkgever hen biedt, zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau NIDAP. Vooral in de ICT en dienstverlenende sector zijn werknemers hier ontevreden over.
Snelle ontwikkelingen op de arbeidsmarkt maken een opleiding volgen naast het werk steeds belangrijker. Zo hebben onder andere werknemers in de ICT-branche te maken met grootschalige reorganisaties, sanering bij overheidsinstanties en de snel veranderde marktvraag op de arbeidsmarkt. Door deze veranderingen is het voor medewerkers noodzakelijker om zich flexibel op te stellen. Meer dan de helft van de werknemers mist echter een opleidingsoverzicht bij hun werkgever.
Werknemers missen opleidingsoverzicht bij werkgever
Momenteel zegt een derde van de werknemers bezig te zijn met een opleiding en rondde 41 procent afgelopen jaar een opleiding af. Volgens hen is er bij hun werkgever geen overzicht beschikbaar van opleidingen, trainingen of cursussen die zij kunnen volgen. Niet alleen in de ICT-sector missen medewerkers een duidelijk overzicht, ook in de zorg en financiële sector is er bij de meeste werkgevers geen overzicht beschikbaar. Terwijl juist in deze sectoren kennisgroei en het trainen van vaardigheden belangrijk zijn.
Investeringsbereidheid is er
Vooral lager opgeleide werknemers, werknemers met kinderen en vrouwelijke werknemers zijn bereid om meer uren aan hun opleiding te besteden. Met name in de leeftijdscategorie 46-55 jaar, zijn werknemers het meeste bereid om tijd te steken in hun opleiding. Gemiddeld is dit 24 uur. Volgens Ruben Timmerman, oprichter van Springtest, heeft dit te maken met het groeiende besef in deze groepen dat het ook of juist belangrijk is om flexibel te blijven. “Iedereen blijft zelf verantwoordelijk voor zijn of haar loopbaan. Mensen die meer zekerheid willen ten aanzien van hun arbeidsmarktpositie, willen vanzelfsprekend meer tijd vrijmaken voor hun ontwikkeling.”
Scholingsplicht
Met het invoeren van het scholingsrecht in de nieuwe Wet Werk en Zekerheid verwacht een kwart meer opleidingskansen te krijgen. In deze wet is vastgelegd dat de werkgever de werknemer in staat moet stellen scholing te volgen die noodzakelijk is voor de uitoefening van de functie.