Van alle Nederlanders zou respectievelijk 56 en 54 procent nog geen week zonder internet of smartphone kunnen doorbrengen. Dit blijkt uit onderzoek van het vergelijkingsplatform Allesin1 onder 1.032 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Ondanks de hoge mate van afhankelijkheid willen vier op de tien respondenten hun smartphone graag minder gebruiken.
Opvallend genoeg willen vooral jongere Nederlanders minder afhankelijk zijn van hun smartphone. Zo wil maar liefst 64 procent van de ondervraagden jonger dan veertig jaar zijn telefoon minder gebruiken. Onder de veertigplussers bedraagt dit percentage 36 procent. “Sinds de introductie van de eerste iPhone in 2007 hebben smartphones en mobiel internet een enorme vlucht genomen”, zegt Ibrahim Agdere van Allesin1. “Sindsdien zijn mobieltjes steeds meer een primaire levensbehoefte geworden. Veel mensen kunnen zich een leven zonder telefoon dan ook niet meer voorstellen. Dat geldt ook voor mijzelf, maar ik denk dat een weekje zonder nog wel moet lukken.”
Technostress
Stress en tijdverspilling zijn mogelijke verklaringen voor de behoefte aan minder telefoongebruik. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst 35 procent van alle Nederlanders weleens stress ervaart door zijn of haar smartphone. Tegelijkertijd houdt een vijfde van de respondenten door het apparaat minder tijd over voor zaken als hobby’s en sport. Ook nu zijn het vooral de jongeren onder de veertig die ‘technostress’ (55 procent) en tijdverspilling (35 procent) ervaren. Onder veertigplussers liggen deze percentages met 27 en 16 procent beduidend lager. Agdere: “Doordat we veel thuiswerken komt technostress steeds vaker voor, zeker onder jongeren. We zijn altijd bereikbaar, meldingen komen constant door en lege accu’s lijden soms tot paniek. Als ik even niet bereikbaar wil zijn, dan leg ik mijn telefoon in de ladekast. Want als ik geen oproep hoor of melding zie, voel ik me ook niet verplicht om te reageren.”
Makkelijker gezegd dan gedaan
Minder tijd doorbrengen op de smartphone lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Zo blijkt uit het onderzoek dat een op de vijf Nederlanders geen idee heeft hoe hij zijn telefoongebruik kan beperken. Opvallend genoeg geldt dit voor respondenten uit alle leeftijdscategorieën. Agdere: “Nederlanders zitten gemiddeld meer dan een maand per jaar op hun telefoon. Per dag is dat ruim twee uur. Als je bij jezelf nagaat hoeveel van die tijd echt nuttig was of in ieder geval plezier opleverde, kun je beter bepalen hoeveel je kunt minderen. Zelf probeer ik – op zakelijke belletjes en appjes na – een maximum van een uur per dag aan te houden. Al is dit niet altijd even makkelijk.”