Vacatures met onduidelijke functieprofielen zijn mede verantwoordelijk voor het tekort aan personeel in de ICT-sector. Indien bedrijven hierin allemaal dezelfde taal hanteren, wordt het voor hen eenvoudiger om zowel binnen als buiten de landsgrenzen ICT’ers te werven.
Het Nederlandse tekort aan ICT-personeel is behalve het gebrek aan investeringen in de opleiding en het gebrek aan promotie van de sector ook te wijten aan onduidelijke functieprofielen in vacatures. Dat meldt Ngi-NGN, de beroepsvereniging voor ICT’ers. Aangezien het ene bedrijf andere termen hanteert dan het andere, zijn deze functieprofielen nu te onduidelijk en te versnipperd waardoor werkzoekende ICT’ers het nalaten om op de vacature te reageren. “Een informatiemanager houdt bij het ene bedrijf niet hetzelfde in als bij het andere”, verklaart Maarten Emons, bestuurslid van Ngi-NGN, op tweakers.net.
European Competence Framework
De versnippering en onduidelijkheid van functieprofielen zijn het gevolg van het feit dat veel bedrijven gebruikmaken van hun eigen functiehuis met zelfbedachte omschrijvingen. Zo worden er vaak dezelfde titels gebruikt voor verschillende taken en vice versa. Dat wekt verkeerde verwachtingen bij ICT’ers, die daardoor minder snel geneigd zijn te reageren. “Er moet een standaard komen”, vindt Emons. Die standaard is er reeds in de vorm van het European Competence Framework (e-CF), alleen deze wordt nog maar weinig toegepast. Het e-CF is in gang gezet door eurocommissaris Neelie Kroes als onderdeel van de digitale agenda. “Het gaat minder hard dan ik had gehoopt. De Hogeschool Utrecht werkt ermee voor de ICT-opleidingen en bedrijven als Capgemini gebruiken het om bij andere organisaties de daar aanwezige it-skills in kaart te brengen”, aldus Emons.
Voordelen van het e-CF
Het e-CF zou volgens Emons meer worden gebruikt als bedrijven er de voordelen van inzien. “Het maakt het makkelijker voor ICT-ers om buiten de eigen landsgrenzen te werken en voor Nederlandse bedrijven om personeel in het buitenland te werven”, legt hij uit. Het Ngi-NGN plaatst begin volgend jaar documentatie op haar site die bedrijven de eerste handvatten moeten geven voor het toepassen van het e-CF.